ΠΕΡΙΛΗΨΗ: |
|
Η Ελένη είναι ορφανή και φτωχή κοπέλα, υπό την προστασία της Κοντέσας του Ρουσιγιόν, της οποίας τον γιο (Μπερτράμ) έχει ερωτευτεί. Ο πατέρας της Ελένης που ήξερε από ιατρική, της άφησε κληρονομιά ένα γιατροσόφι, με το οποίο μπορούσε να γιατρέψει μια σπάνια ασθένεια από την οποία, κατά σύμπτωση, έπασχε από καιρό ο Βασιλιάς. Η Ελένη γιατρεύει το Βασιλιά, με αντάλλαγμα να πάρει για άντρα της το Μπερτράμ ο οποίος αρνείται και αντί για τη συζυγική κλίνη φεύγει στον πόλεμο. Τότε η Ελένη σκαρώνει ένα κόλπο για να κερδίσει τον άντρα που αγαπάει... |
ΣΧΟΛΙΑ - ΜΗΝΥΜΑΤΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: |
|
Αντί για σχόλια θα παραθέσω κάποια λόγια μέσα από το έργο που μπορεί να προβληματίσουν:
«Ο μέτριος θρήνος, είναι το δίκιο του νεκρού, μα ο υπερβολικός πόνος, ο εχθρός του ζωντανού!»
«Αγάπα όλους, εμπιστέψου λίγους, μην αδικείς κανέναν! ! Για σιωπηλό ας σε κατηγορούν, αλλά ποτέ να μην κατηγορήσουν τα λόγια σου...»
«Η λαφίνα που με λέοντα ποθεί να ζευγαρώσει, πρέπει να πεθάνει από αγάπη!»
'Αυτός που τα τρανότερα έργα δημιουργεί, συχνά μ' αδύναμο υπουργό τα οικοδομεί...»
«Οι αρετές μας θα ήταν περήφανες αν δεν τις έδερναν τα λάθη μας. Και τα εγκλήματά μας θ' απελπιζόντουσαν αν δεν τα χάιδευαν οι αρετές μας»
«Παράξενοι οι άντρες! Το μαύρο σκοτάδι της νύχτας τους κάνει να πιστεύουν σε αυταπάτες, κρατώντας στα χέρια τους, κάτι που τη μέρα μπορεί και να το σιχαίνονται!»
«Αγάπη καθυστερημένη, σε μορφή μετάνοιας, γυρίζει σ' αυτόν που την κουβαλά και τον βαραίνει για ό,τι έχασε!»
«Τίτλος χωρίς αρετή καμιά αξία δεν έχει! Πήγαινε σ' ένα μνήμα αν θες και διάβασε πάνω στην πέτρα τίτλους και τιμές! Για ποιον; Για ένα μάτσο κόκαλα ξεχασμένα και τιμημένα...»
«Ζητιάνος είν' ο βασιλιάς άμα η σκηνή σκολάσει...» |